Várható hatások

Előnyök, következmények

Mint minden intézkedésnek, a városi útdíj bevezetésének is vannak jótékony és kellemetlen hatásai.

Az, hogy fizetni kell valamiért – a környezetszennyezésért, az út használatáért –, amiért még sose kellett, mindenképpen kellemetlen, hiszen ezeket a költségeket eddig mások – az egész közösség – állta. Senki sem örül, ha egyszer csak pénzt kérnek tőle valamiért, ami neki addig ingyen volt. Arra azonban lehet és kell számítani, hogy a többség megérti az előnyeit, céljait, aki pedig autóval közlekedik, az új terheket a saját utazási szokásainak megváltoztatásával szorítja a lehető legkisebbre.

Mindenkinek származik előnye a városi útdíjból, ha általa csökken a légszennyezés, eltűnnek a dugók. A díj elfogadottságát azonban jelentősen növeli, ha a bevételt átláthatóan, a városi közlekedés színvonalának emelésére költik. Ha pormentesítik belőle a földutakat, ha megvalósítják a teljes úthálózat tervszerű, megelőző karbantartását. Sima, tisztán tartott úton való haladáskor ritkábban jut eszébe az autósnak, hogy útdíjat kell fizetni, mint amikor egyik kátyúból a másikba ugrál a gépkocsija. Az pedig, aki úgy takarítja meg az útdíjat, hogy buszra, villamosra száll, amikor teheti, akkor fog örülni, ha az útdíj egy részéből javítja, korszerűsíti a város a tömegközlekedést.

A folyamatos haladásnak, a környezetterhelés csökkenésének köszönhetően megváltozhat a város egyes részeinek használata, érdemesebb lesz gyalog közlekedni, sétálni például a Rákóczi úton. Nemzetközi tapasztalatok szerint ahol csökken az autóforgalom, kevesebb a torlódás, ott fellendül az üzletek, vendéglátóhelyek forgalma.

Tisztul a város levegője, kevesebb lesz a környezetszennyezés okozta megbetegedés, javul a városlakók életminősége.

Navigáció

Dugó ellen városi útdíj!
Miért fizessünk útdíjat a városban?
Mitől függjön, mekkora legyen a városi útdíj?
Útdíjkivetés és -beszedés a városban

 
LMCS logó
Iroda: 1085 Budapest, Üllői út 18. I. emelet 9/A
Levélcím: 1465 Budapest, Pf. 1676
Telefon: +36 1 411 0509, +36 1 411 0510
Mobiltelefon: +36 20 411 8456
E-mail: levego@levego.hu
Weboldal: www.levego.hu