Az oldal célja

A dugódíj.hu célja

Oldalunk célja, hogy széleskörű és hiteles információkat közöljön a Budapesten bevezetendő dugódíjról. A díjjal kapcsolatban hatalmas vita várható – nem a bevezetése miatt; az ördög itt is a részletekben lakozik.

A dugódíj bevezetését a 4-es metró építésére kapott támogatás miatt vállalta Demszky Gábor. A dugódíjat be kell vezetnie a városnak, különben az EU-s támogatás egészét vagy egy részét vissza kell fizetnünk Brüsszelnek. Mivel ez kb. 180 milliárd forintot jelent, ami komoly költségvetési tétel lenne az országnak – nem is beszélve Budapestről – a büntetés kifizetése és a dugódíj talonba tétele szóba sem kerülhet.

Láthatjuk a hírekből, hogy a politikusok és a szakértők is bajban vannak, amikor a dugódíj részleteit kell kidolgozniuk. Nem készültek hatástanulmányok, nincs idő próbaüzemre (illetve nem is volt szó ilyesmiről), a bevezetést az állandó halogatás és az egyre közeledő határidő miatt kénytelen lesz elkapkodni a városvezetés. A józan érveknek, egy népszavazás eredményének nem jut szó ebben a vitában.

Mi függetlenek vagyunk a pártoktól, ezért objektíven tekinthetünk a dugódíjra. Fel tudjuk térképezni, hogy a világban hol és milyen hatásokkal működik a dugódíj rendszere. Bemutatjuk, hogy milyen pozitív és milyen negatív hatásai vannak ennek az adófajtának a nemzetközi tapasztalatok szerint. Bemutatjuk, milyen rendszerben működnek a dugódíjas rendszerek a világ olyan nagyvárosiban, mint London, Milánó, Szingapúr és Stockholm. Mérlegeljük az előnyöket és a hátrányokat, és megpróbáljuk megjósolni, milyen lesz a budapesti dugódíjrendszer. Mivel az információk nagyon lassan csepegnek – annak ellenére, hogy 2017-ben alighanem dugódíjat kell fizetnünk Budapest bizonyos területein –, minden csepp fontos lehet. Ezeket az információcseppeket gyűjtjük össze, hogy Ön egy helyen megtaláljon minden érdekességet, adatot, tudnivalót, amire szüksége van.

Sajnos a döntéshozók nem tőlünk informálódnak. Oldalunknak semmilyen befolyása nem lesz a dugódíj rendszerére, pedig magyarul leginkább csak tőlünk juthat hiteles, folyamatosan frissülő információkhoz. Reméljük, hogy oldalunk – bár a politikusok véleményét nem tudja formálni – hasznos olvasmány lesz azoknak, akik szeretnének minél többet tudni a 2017-ben bevezetendő dugódíjról.