Hatásai

A dugódíj bevezetésének következményei

A dugódíjnak pozitív és negatív hatásai is vannak, azonban a kutatások és a több évtizedes tapasztalatok szerint a pozitív hatások mellett a negatívak eltörpülnek. Nézzük listába foglalva az előnyöket, pozitívumokat, illetve a hátrányokat.

A dugódíj előnyei

1. A dugódíj pénzt hoz a kirovó városnak, amelyet az bármilyen célra elkölthet.
2. Csökkenti vagy meg is szünteti a nagyobb infrastruktúrafejlesztések szükségességét (nem kell utakat szélesíteni, új utakat építeni stb.)
3. Megadóztathatóvá teszi azokat, akik a városon kívül élnek, de a városi úthálózatot használják, a városi infrastruktúra haszonélvezői.
4. Csökkenti a dugókat, az útterhelést, a károsanyag-kibocsátást, a városban levő járművek számát és a balesetek számát is.
5. A sofőröket rákényszeríti a tömegközlekedés használatára.
6. Támogatja a zöld utazási megoldásokat: a kerékpározást, a gyaloglást vagy az autómegosztást.
7. A dugókban töltött idő csökkenésével együtt csökken a munkahelyi és otthoni stressz mértéke is.

A dugódíj esetleges negatív következményei

1. A technikai háttér kiépítése és karbantartása komoly összegeket emészt fel.
2. Nehéz ellenőrizni, hogy a járművek vezetői kifizetik-e a díjat.
3. Növeli az alsóbb rendű utak forgalmát, ezáltal esetleg nem megszünteti, csupán áthelyezi a dugókat.
4. Bizonyos mértékig elnépteleníti a város belső részét, mivel az autósok inkább a városok szélén vagy környékén levő boltokat és bevásárlóközpontokat választják a belvárosi üzletek helyett.
5. Csökkenheti a családok mobilitását, növelheti a gyenge minőségű tömegközlekedésre szoruló szegények és a dugódíjat könnyedén kifizető gazdagok közötti társadalmi szakadékot.
6. Egyesek a személyiségi jogok megsértését látják benne.

Aligha kell külön hangsúlyozni, hogy a szakértők szerint a dugódíj bevezetése inkább pozitív hatásokkal jár, azonban a rendszer kialakítása előtt alapos hatástanulmányokat kell végezni. Mivel a budapesti dugódíj bevezetése előtt ilyenek egyáltalán nem készültek, a fővárosi rendszer előnyeinek és hátrányainak arányait és súlyát csak a használatbavétel után ismerhetjük meg.