Országgyűlés

Az Országgyűlésen múlik a dugódíj bevezetése

Jogszabály tiltja, hogy a főváros dugódíjat vezessen be, és amíg ez a szabály él, felesleges beszélni is róla – mondta Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában.

“Nem lesz dugódíj a fővárosban

– jelentette ki Tarlós István. – A Magyar Országgyűlés hozott egy olyan jogszabályt, amely fogalmilag kizárja a dugódíj bevezethetőségét. Számunkra a történet véget ért, amíg ez a jogszabály él. A Fővárosi Önkormányzat nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó. Amíg ez a törvény hatályos, felesleges beszélni dugódíjról. Azt nem tudni, hogy az unió ezt szankcionálja vagy nem, ha igen, milyen mértékben. Ezt Demszkyék vállalták be, nem az unió kérte.”

További vélekedések szerint a dugódíj bevezetését a politikai kockázatok miatt elcsúsztatják.

Azonban 2018 az országgyűlési választások éve, 2019-ben pedig Budapest fog főpolgármestert és képviselő-testületet választani, úgyhogy még az is elképzelhető, hogy a dugódíj csak 2020-ban érkezik majd. Brüsszellel 2013 óta megy a kötélhúzás, hogy mikor vezetjük be a dugódíjat. Mivel 2016 végére ígértük, már így is négy éves késésben vagyunk, és ha a politikai kockázatok miatt nem akarják bevezetni, akkor valószínűleg csak 2020-ban jön a díj. Ezt Brüsszel meg fogja büntetni – nem azért, mert el akarnak nyomni minket, hanem azért, mert aláírtunk egy szerződést, amit nem tartunk be.